« Takaisin

Aspa rakennuttaa Valtimolle asuntoja kehitysvammaisille ihmisille

Aspa-säätiö rakennuttaa 12 asunnon asuntoryhmän Valtimon kunnan keskustaan. Asunnot rakennetaan vuokra-asunnoiksi kehitysvammaisille ihmisille, jotka tarvitsevat tehostetun palveluasumisen palveluja. Hanke käynnistyi 16. tammikuuta, kun Valtimon kunta allekirjoitti sopimuksen Aspa-säätiön rakennuttaman kohteen vuokrauksesta kunnan käyttöön.

 Valtimon kunnanjohtaja Leena Mustonen on innoissaan hankkeen käynnistymisestä.
 − Jo vuosien ajan tavoitteena ollut asumispalveluhankkeemme on nyt toteutumassa. Olen varma, että yhteistyössä aspalaisten, kunnan ja juuri toimintansa aloittaneen maakunnallisen Siun soten kanssa rakennamme keskelle kirkonkylää asumisyhteisön, joka toimii esimerkkinä muillekin. Emme tyydy keskinkertaiseen, vaan haemme sekä tilaratkaisuiltaan että toimintamalliltaan kestävää ja asukkaille viihtyisää ratkaisua. Luotamme asiassa Aspan asiantuntemukseen ja yhdessä tekemisen voimaan, toteaa Mustonen.

 Aspa-säätiön toimitusjohtaja Jyrki Pinomaa pitää rakennushanketta osoituksena hyvästä kumppanuudesta Valtimon kunnan ja pohjoiskarjalaisten Siun sote -toimijoiden kanssa. Pitkään valmistelu hanke odotti muun muassa Siun soten organisoitumista.

− Valtimolle, kunnan keskustaan rakennettava talo tulee tarpeeseen. Uskon, että sen tulevien käyttäjien osallisuuden toteutumisen kannalta juuri talon keskeinen sijainti on oleellista – kaikki palvelut ovat siinä välittömässä naapurustossa. Rakennushanke on saatu nyt hyvään vauhtiin, toteaa Jyrki Pinomaa.  

Rakennushankkeen suunnittelutyö käynnistyy välittömästi. Varsinainen rakentaminen aloitetaan niin pian kuin mahdollista, todennäköisesti syksyllä 2017. Hankkeen alustava kustannusarvio on noin 1,85 miljoonaa euroa ja se rahoitetaan ARAn myöntämällä investointiavustuksella ja korkotukilainalla.

Asuinrakennukseen tulee 12 yksiötä, joissa on kylpyhuone ja keittiö ja ne ovat kooltaan 35-40 m2:n suuruisia. Lisäksi siihen tulee yhteistiloja sekä asukkaiden asumispalveluiden järjestämiseen tarkoitettuja palvelutiloja. Tehostetussa palveluasumisessa asumispalveluhenkilöstö on paikalla 24 tuntia vuorokaudessa. Asumispalvelut tullaan hankkimaan palvelusetelillä.

Tällä hetkellä Valtimon kunnassa toimii Aspa Palveluiden Aspa-koti Kotiharju, joka tarjoaa palveluasumista kehitysvammaisille sekä tuettua asumista kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille.


Kunnan puolesta sopimuksen allekirjoittivat kunnanjohtaja Leena Mustonen ja kunnansihteeri Helena Korhonen, Aspa-säätiön puolesta toimitusjohtaja Jyrki Pinomaa.

Lisätietoja:
Leena Mustonen, Valtimon kunnanjohtaja, leena.mustonen@valtimo.fi, p. 040 104 1001
Jyrki Pinomaa, Aspa-säätiön toimitusjohtaja, jyrki.pinomaa@aspa.fi, p. 0400 462 705